Ahad, 7 Februari 2016

Kek Lapis Cappucino ( Kek Lapis Sarawak)

        Assalamualaikum.  Salam sejahtera.  Agak lama rasanya saya tidak menyumbangkan sebarang idea dalam blog ini.          Untuk paparan kali ini, saya ingin  berkongsi resepi kek yang saya telah hasilkan beberapa hari yang lalu. Selain bertugas sebagai penjawat awam, Saya juga ada mengambil tempahan membuat kek lapis Sarawak bagi menambah pendapatan keluarga.  

        Antara kek lapis yang sering ditempah di musim perayaan seperti Tahun Baru Cina, hari raya serta Krismas adalah kek Lapis Cappucino yang akan saya berikan resepinya dalam penulisan saya pada kali ini. 

        Di dalam pembikinan kek lapis ini bahan asas yang kita perlukan adalah seperti telur, butter, gula dan tepung.  Tanpa bahan asas ini kek yang kita idamkan tidak akan dapat dihasilkan.  Di samping itu, penggunaan sukatan yang betul juga menjadi faktor utama menjadi atau tidak kek lapis itu, 

        Penggunaan bahan-bahan seperti susu, milo, horlicks dan sebagainya hanyalah sebagai penambah rasa bagi setiap kek.  Penggunaan bahan di atas berfungsi sebagai penambah rasa namun penggunaan bahan perisa seperti vanilla, strawberry dan lain-lain tidak juga kurang pentingnya. Penggunaan bahan-bahan perisa ini adalah sebagai untuk menghilangkan bau hanyir telur yang tidak dapat diterima oleh tekak sesetengah orang.  Penggunaan perisa-perisa ini juga adalah untuk memperkayakan dan mempelbagaikan lagi bau atau rasa kek. 

Untuk kali ini saya akan memberikan resepi Kek lapis Cappucino.

Kek Lapis Cappucino

Bahan A (dipukul sehingga kembang dan putih)
12 biji telur gred A
50 gm gula halus
50 gm ovallate

Bahan B ( Dipukul sehingga putih)
450 gm butter
1 tin susu pekat manis
1 tin seri kaya kecil

Bahan C
200gm tepung hongkong (tpg gandum pun boleh)
200gm horlicks

15 gm indocafe
100 gm milo
100gm coffemate

Cara membuatnya:
-   bahan A + bahan B digaul sehingga rata.  Masukkan bahan C.  Bahagikan kepada  2          adunan.
   Adunan 1 masukkan indocafe dan milo
   Adunan 2 masukkan coffemate.
-  Bakarlah menggunakan api atas lapis berselang-seli.


Lapis Cappucino



8 Februari 2016 (11.55am)- IdaMelati.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan