Ahad, 7 Februari 2016

Kek Lapis Idola (Kek lapis Sarawak)

       Kek lapis Idola merupakan salah satu daripada jutaan kek lapis yang telah dihasilkan di negeri Sarawak yang sudah sinonim dengan pembuatan kek lapis sejak turun-temurun yang lalu. 

       Bagi menghasilkan kek idola ini, bahan yang menjadikan kek ini sedap dan lembap adalah gabungan coklat masakan dan milo. Di samping itu, adunan coklat masakan dan milo ini ditambahkan lagi kegelapan ataupun hitamnya lapisan ini dengan penggunaan browning sugar yang agak likat dan berwarna hitam pekat.

Kek Lapis Idola

Bahan A (dipukul sehingga kembang dan putih)
10 biji telur gred A
150 gm gula halus
50 gm ovallate

Bahan B (dipukul sehingga kembang)
450 gm mentega
390 gm susu pekat manis
1 tin serikaya kecil
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
200 gm tpg gandum atau hongkong
200gm horlicks
1 paket santan serbuk

600gm coklat masakan ( saya hanya gunakan 400gm)
50 gm milo
1 botol kecil browning sugar
pewarna kuning

Cara membuatnya:
-   Bahan A + bahan B gaul rata-rata.  Masukkan bahan C. 
-   Bahagi adunan kepada 2:   Aunan 1:  dibahagi 2  + pewarna kuning.
                                               Adunan 2 : masukkan coklat masakan+milo+browning sugar.
- Bakarlah mengguna api atas adunan 1 warna kuning berlapis-lapis sehingga habis diikuti      lapisan         coklat sehingga habis.    Akhir sekali bakarlah adunan warna kuning berlapis-lapis sehingga selesai,
   ( dilapis mengguna api atas sahaja).


Lapis Idola
08Februari2016 (1223 pm)

3 ulasan: